miercuri, 10 octombrie 2018

Insula Samothraki – taramul capritelor si al peisajelor salbatice

De ce Samothraki?

Samothraki este una dintre insulele grecesti care a reusit sa isi pastreze aerul salbatic, in ciuda turistilor din ce in ce mai numerosi care au inceput sa afle despre existenta ei. Aflandu-se la doar 7 ore de condus din Bucuresti, nu este surprinzator ca majoritatea turistilor de pe insula sunt romani. Lor li se alatura vizitatori din Grecia, Bulgaria, Turcia si din Europa de Vest, toti atrasi de farmecul insulei si de peisajele sale fabuloase.


Insula este relativ izolata, singura maniera de a ajunge aici fiind prin intermediul feriboturilor care pleaca din orasul Alexandroupolis (de pe continent) si care ajung in portul Kamariotissa de pe insula. Va recomand sa rezervati din timp loc pe feribot, mai ales daca alegeti sa calatoriti cu masina. Gasiti aici mai multe informatii despe orarul feribotului si despre taxele percepute de transportator: https://www.ferries.gr/saos-ferries/




Insula Samothraki, de doua ori mai mica decat mult mai cunoscuta insula invecinata Thassos, este cu atat mai pitoreasca la inceput de septembrie, cand sezonul estival se apropie de sfarsit. Nu veti intalni cozi, nu veti astepta pentru mese la restaurant si veti avea loc pe indelete pe plajele de pe insula.





Insula Samothraki este cunoscuta si pentru miile de caprite, majoritatea salbatice, care isi fac veacul aici, caprite pe care veti avea ocazia sa le vedeti peste tot: prin padure, pe drum, pe sosele, pe stanci sau in zona plajelor.





Peisajul insulei este dominat de Muntele Saos, cu al sau varf Fengari aflat la o altitudine de 1611 m. Padurile de stejari, de platani, de castani, precum si plantatiile de maslini va vor urmari la tot pasul. Vegetatia abundenta lasa apoi locul numeroaselor plaje cu pietris, avand un aspect salbatic si nealterat de turism. 



Asadar, daca sunteti in cautarea unei destinatii de vacanta necomerciale si autentice, insula Samothraki poate fi luata in considerare, mai ales pentru iubitorii Greciei satui de plaje supra-aglomerate, de restaurante zgomotoase si de agitatie continua. 


Satul Kamariotissa

Dupa o calatorie de aproximativ 2 ore si jumatate cu feribotul, veti debarca in portul Kamariotissa – cea mai mare localitate de pe insula - unde veti gasi numeroase restaurante si magazine cu suveniruri. Din Kamariotissa se pot inchiria masini si scutere pentru a vizita insula, se pot cumpara biletele de retur pentru feribot sau se poate alimenta la singura benzinarie existenta pe insulta.





Kamariotissa se intinde de-a lungul liniei apei, astfel ca va puteti bucura de apusuri minunate luand cina la unul dintre restaurantele de la malul marii.






Pentru micul-dejun, va recomand cofetaria So Sweet, unde veti gasi o selectie impresionanta de prajituri si dulciuri cu specific grecesc, care insotesc perfect cafeaua greceasca pe care o puteti bea aici. 





Satul Chora (Hora)

Capitala insulei Samothraki nu se afla, cum v-ati astepta, la malul marii, ci la aproximativ 5 kilometri de portul Kamariotissa, urcand inspre munte. Chora (Hora) este un sat pitoresc, aflat la poalele muntelui Saos, cu stradute si case albe care si-au pastrat nealterat aerul traditional grecesc. 









Satul este strajuit de ruinele fostului castel genovez. Ajungand la acesta, veti putea admira peisajele superbe vizibile de aici. 







Cateva cafenele si taverne va asteapta in Chora pentru a va bucura de o cafea traditionala sau de o salata greceasca gustoasa. Mie mi-a placut mult servirea de la Trapeza Cafe, asadar va recomand sa ii calcati pragul.



Plaja Kipos

In extremitatea estica a insulei veti gasi plaja Kipos, aflata de-a lungul unui golf aflat la baza stancilor abrupte. Fara sa fie cu nisip si fara a fi amenajata, plaja Kipos are un farmec salbatic, care ii va incanta pe iubitorii naturii si pe practicantii nudismului.





La cativa kilometri de plaja Kipos se afla Taverna Karydies, cel mai apreciat restaurant de pe insula. Taverna este specializata in pregatirea Katsikaki, faimosul fel de mancare pe baza de carne de capra. Nu ocoliti insa nici aperitivele traditionale grecesti de care va puteti bucura aici.  








Plaja Pachia Amnos

Spre deosebire la plaja Kipos, la Pachia Amnos, aflata in sudul insulei, veti gasi plaja cu nisip, sezlonguri, umbrele, bar pe plaja si doua taverne. Datorita acestor facilitati, pe plaja Pachia Amnos veti intalni numerosi turisti, atrasi de frumusetea zonei si de apa clara si curata.










Dupa ce va veti lua portia de soare, mergeti in explorarea zonelor invecinate plajei. Veti descoperi cu aceasta ocazie cele mai spectaculoase peisaje de pe insula. 






Sanctuarul Marilor Zei

Langa micuta localitate Paleopolis veti descoperi Sanctuarul Marilor Zei, un sit arheologic unde, in antichitate, se practicau ritualuri religioase initiatice.




Locul este vestit cu precadere pentru faptul ca aici s-a gasit, in 1863, celebra statuie Victoria (Nike) din Samothraki, expusa inca din 1883 la Muzeul Louvre din Paris. 


Sursa: https://en.wikipedia.org/wiki/Winged_Victory_of_Samothrace

Canionul Fonias

Daca va simtiti in forma si dispuneti de echipament sportiv adecvat, puteti face numeroase drumetii catre cascadele de pe insula, la bazele carora se afla lacuri mici, numite de localnici “vathres”, unde puteti inota. Cel mai cunoscut astfel de traseu este prin Canionul Fonias, prilej de a va bucura de peisajele salbatice si de racoarea padurii.









Satul Profitis Ilas

Acest mic satuc, aflat in inima insulei, oferta privelisti minunate asupra marii. Vizitati biserica din sat si admirati casele traditionale aflate de-a lungul drumului. In sat veti gasi cateva taverne usor accesibile vizitatorilor, cunoscute pentru preparatele gustoase din capra oferite turistilor.









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Idee de destinație de vacanță: Skiathos, una dintre cele mai frumoase insule din Marea Egee

Ȋn proximitatea coastei de est a Greciei se află insula Skiathos, parte din arhipelagul Sporadelor, care oferă combinația ideală între peisa...