Pagini

joi, 31 ianuarie 2019

Bratislava, micuta capitala europeana cu aer boem

Bratislava este un oras cochet si linistit. Poate prea linistit, dupa gusturile unora. Majoritatea cladirilor sunt reconditionate, bulevardele sunt largi si aerisite, restaurantele sunt numeroase, iar timpul pare ca sta in loc. Influentele perioadei comuniste inca se resimt pe alocuri, prin arhitectura rigida a cladirilor aflate in orasul nou (“Nove Mesto”), care se intinde la sud de Dunare.







La nord de Dunare veti descoperi pitorescul oras vechi (“Stare Mesto”), care adaposteste principalele obiective turistice din Bratislava si numeroase statui, precum statuia soldatului francez care se sprijina de o banca in piata principala a orasului(“Hlavne namestie”), statuia din bronz a simpaticului Schone Naci sau a vestitului Cumil (“Man at work”), care rasare dintr-un canal la intersectia strazilor Panska si Laurinska.





Castelul Bratislava- Hrad


Orasul vechi este dominat de Castelul din Bratislava (http://www.bratislava-hrad.sk/), simbolul orasului, catarat pe deal si martor silentios a istoriei care a marcat orasul. Castelul a devenit resedinta de incoronare a regilor unguri in anul 1526, fiind extins cu aceasta ocazie si capatand noi turnuri si bastioane. In timpul domniei imparatesei Maria Tereza, castelul a devenit resedinta a puternicei dinastii de Habsburg, cunoscand cu aceasta ocazie perioada sa de glorie.





Dupa ce, in perioada 2008 - 2013, castelul a fost supus unei restaurari complete, acesta a fost redescris publicului larg. In prezent, aici veti gasi expozitii ale Muzeului National al Slovaciei, precum si ale Muzeului de Istorie.





Podul SNP 


Usor de reperat, Castelul ofera privelisti minunate asupra Dunarii, Bisericii Sf. Martin, cladirilor istorice din jur si asupra vestitului Pod Nou (Podul/Most SNP), construit in anii 1960, care se intinde peste Dunare si reprezinta una dintre principalele atractii ale orasului. Numele sau este o prescurtare a formulei “Most Slovenskeho narodneho povstania” - Podul Revoltei Nationale Slovace.


Biserica albastra 


In proximitatea centrului vechi al Bratislavei se afla frumoasa Biserica Albastra (Biserica Sf. Elisabeta), construita la inceputul secolului al XX-lea, care este o aparitie inedita, gratie coloritului  luminos si arhitecturii in stil Art Nouveau. 






Catedrala Sf. Martin


Catedrala Sf. Martin este cea mai mare biserica din Bratislava. Construita in stil gotic, Catedrala a servit drept loc de incoronare pentru numerosi regi si regine in perioada 1563- 1830. Interiorul are o lungime de 70 m, iar turnul de aproximativ 85 m al Catedralei face ca acest obiectiv turistic sa fie vizibil de la distante mari. Ajunsi aici, nu uitati sa vizitati criptele subterane ale Catedralei.






Pentru a va bucura asa cum se cuvine de vacanta in Bratislava, nu uitati sa gustati preparatele traditionale. Bucataria slovaca este consistenta, gustoasa si variata, avand la baza carnuri grase, dulciuri cu fructe si martipan, varza, branza si cartofi. Galustile dulci cu prune sunt delicioase, la fel si galustile din cartofi gatite in numeroase feluri (amestecate cu branza de oaie peste care se presara jumari, cu varza, cu carnati). 








Restaurantul Koliba Kamzik (https://bratislava.kamzik.sk/sk/?utm_source=tripadvisor&utm_medium=referral) se afla in inima orasului si este specializat in bucatarie slovaca traditionala. Nu il ratati daca ajungeti in zona.

In ceea ce priveste cazarea, hotelul Radisson Blu Carlton Hotel (fostul Hotel Carlton) (http://radisson-blu-carlton.bratislavacheaphotel.com/en/), datand din 1920, este o optiune excelenta daca doriti sa stati in centrul vechi al Bratislavei.


Sursa: Booking.com




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu