Pagini

vineri, 12 februarie 2021

Plovdiv: 5 obiective turistice pe care să le vizitezi

Am vizitat Plovdiv în anul 2019, când a fost declarat Capitala Culturală a Europei. S-a dovedit a fi o alegere de city-break inspirată, întrucat cuprinde numeroase obiective turistice neaşteptat de interesante. Considerat cel mai vechi oraș din Europa și între cele mai vechi din lume, Plovdiv (o buna parte din istoria sa denumit Philippopolis, dupa numele lui Filip al II-lea al Macedoniei, tatăl lui Alexandru cel Mare), şi-a păstrat moștenirea istorică, însă a reușit să se adapteze foarte bine vremurilor moderne, având un aspect proaspăt și dichisit.




Ȋn prezent, Plovdiv este al doilea oraș al Bulgariei, cu peste 300.000 de locuitori, și se mândrește cu peste 200 de situri arheologice, dintre care 30 sunt de importanță națională. Am ales dintre acestea cinci locuri pe care trebuie neapărat să le vezi dacă ajungi în Plovdiv.








1. Teatrul antic

Principalul obiectiv turistic din Plovdiv este Teatrul Antic, construit în jurul anului 90 d.Hr., unul dintre cele mai bine conservate monumente antice din Europa. Teatrul a fost folosit până spre sfârșitul sec. al IV-lea și avea o capacitate de până la 5000 de spectatori. Cu o formă semi-circulară amplă și un diametru de 82 metri, teatrul găzduia jocuri și lupte de gladiatori. Astăzi, teatrul este adaptat la viața culturală modernă, fiind folosit pentru spectacole și concerte, beneficiind de o acustică deosebită.





2. Casa Balabanov

Casa Balabanov este o altă atracție turistică importantă din Plovdiv. Povestea casei începe în secolul al XIX-lea. Casa Balabanov a fost demolată în anul 1935, iar ulterior a fost reconstruită, între anii 1976-1979, după detaliile unei case specifice Renașterii Bulgariei. Construcția impresionează prin dimensiunile sale, dar și prin arhitectura sa originala. Mai multe evenimente culturale sunt organizate aici, precum recitaluri, concerte sau expoziții.








3. Cartierul Kapana

Centrul Vechi al orașului Plovdiv este un cumul fermecător de străduțe, magazine, hoteluri tip boutique și ateliere meșteșugărești. Aceasta este inima boemă al orașului, cartierul unde se adună artizanii, hipsterii și studenții la ceas de seară. Cel mai cunoscut punct din centrul vechi este, cu siguranță, cartierul creantiv Kapana, înțesat de galerii, ateliere, studiouri și magazine. Tot aici au loc, ocazional, festivaluri și concerte.








4. Muzeele din Plovdiv

În Plovdiv veți găsi neașteptat de multe muzee, majoritatea aflate în centrul orașului. Contra unor tarife de acces modice, veți putea vizita adevărate bijuterii arhitecturale, precum Casa Klianti, ridicată în 1816, una dintre cele mai vechi case păstrate până în prezent.













Dintre toate muzeele se evidențiază Casa Kuyumdzioglu, cea mai mare clădire din perioada Renașterii Naționale în Plovdiv, care adăpostește în prezent  Muzeul Regional Etnografic (REM Plovdiv). Acesta este locul în care veți descoperi o bogată colecție de peste 40.000 de artefacte, costume tradiționale și obiecte de artizanat din viața de zi cu zi a țăranilor bulgari, fotografii și picturi vechi, putând să va faceți o idee cuprinzătoare despre viața oamenilor care au locuit în acest oraș, de-a lungul epocilor.








5. Nebet Tepe 

Nebet Tepe, situl arheologic din inima Plovdivului, este locul unde s-a dezvoltat, în urmă cu mii de ani, unul dintre cele mai mari orașe tracice din Bulgaria – Plovdivul de astăzi. În zilele noastre, acesta este locul preferat de întâlnire al tinerilor și al cuplurilor de îndrăgostiți, datorită priveliștii fantastice. Cel mai bun moment pentru a vizita Nebet Țepe este la apus, când veți face cele mai frumoase fotografii. 








Unde să mănânci în Plovdiv

Restaurantul Rahat Tepe

Restaurantul Rahat Tepe este situat lângă situl arheologic Nebet Tepe şi serveşte mâncare tradițională. Restaurantul este găzduit de o casă veche în stil otoman și are o terasă generoasă.




Restaurantul Pavaj

Restaurantul Pavaj (https://www.facebook.com/pavaj.plovdiv/) este restaurantul ideal pentru a încerca bucătăria bulgărească reinterpretată, dacă va aflați în centrul istoric al Plovdiv: personal amabil, mâncare delicioasă, decor modern și prietenos.






Unde să te cazezi în Plovdiv

Am ales hotelul Evmolpia (https://hotelevmolpia.com/), poziționat pe locul I în topul preferințelor,conform website-ului Tripadvisor.com, care ne-a depășit așteptările. Este un hotel cochet de tip boutique, găzduit de o casă renascentistă bulgară tradițională, situată în inima centrului vechi din Plovdiv, la câteva minute de mers pe jos de cartierul Kapana.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu