joi, 28 octombrie 2021

Ȋmprejurimile Sibiului – Partea I: Mediaş, Bazna, Blaj

Orașul Sibiu este o destinație turistică foarte populară, însă nici împrejurimile sale nu se lasă mai prejos. Am pregătit în continuare o listă a locurilor de poveste aflate în vecinătatea Sibiului, care pot fi vizitate de toți iubitorii de cultură și tradiție românească.



1.     Mediaş

Orasul Mediaş, unul din cele mai vechi orașe din România, este așezat la o distanță de 55 kilometri de Sibiu, pe malul răului Târnava Mare. Este al doilea oraș că mărime din județul Sibiu. Prima mențiune documentară a localității datează din data de 3 iunie 1267, când orașul apare cu denumirea “Mediesy”. În secolul al XII-lea și al XIII-lea regii Ungariei au așezat în aceasta zonă coloniști germani, cunoscuți sub numele de sași. Din anul 1900 Mediașul devine un centru important de exploatare a gazului metan. În secolul al XIX-lea, vechile centre meșteșugărești de aici s-au transformat în fabrici și s-au produs aici primul cristal și primul email românesc.





Mediașul de azi este un oraș pitoresc în care se simte îmbinarea dintre vechi și nou, cu o alternanță de stiluri arhitectonice. Centrul istoric al orașului Mediaș apare ca un muzeu în aer liber. 

Odată ajunși în Mediaș, trebuie să vizitați Biserica cu hramul „Sfânta Margareta” ce datează din secolul al XIV-lea. Turnul bisericii este înclinat (deviația de la verticală este de 2.28 m), fiind unul din primele zece turnuri înclinate din lume. Fiind unul dintre cele mai înalte turnuri de biserică din România, oferă o vedere deosebită asupra orașului.







Nu ratați nici zidul de apărare care înconjura oraşul medieval, construit în perioada 1480-1534 și întărit cu turnuri de apărare purtând numele unor bresle şi turnuri de porţi. Zidurile cetăţii au fost în mare parte distruse în secolul al XIX-lea, azi păstrându-se câteva fragmente din aceste ziduri şi câteva turnuri.

2.     Bazna

Localitatea Bazna, aflată în nordul județului Sibiu, la doar 18 km de orașul Mediaș, apare atestată documentar în anul 1302. Principalul obiectiv turistic din Bazna este Biserica Evanghelică, datând din secolul 15, poziționată în partea de nord-est a localității. Bazna este cunoscută că fiind o stațiune balneară, valoarea curativă a izvoarelor minerale de la Bazna fiind recunoscută încă din secolul al XVIII-lea.






În Bazna am ales să ne cazăm la Pension Bassen (https://www.bassen.ro/), o pensiune cochetă în inima stațiunii, unde ne-am putut bucura de o cazare tradițională, bucate gustoase și de liniștea specifică cadrului rural din Transilvania.








3.     Blaj

Dacă vreți să admirați celebrul stejar al lui Avram Iancu, cu o vechime de peste 600 de ani, cu o înălţime 22,45 metri şi o circumferinţă de aproape 10 metri, trebuie să ajungeți în Parcul Avram Iancu din Blaj.

Tot în Blaj se afla Câmpia Libertăţii, gazda unor evenimente legendare din istoria romanilor, precum Marea Adunare Națională din mai 1848 sau Semicentenarul Astra din 1911, ziua memorabilă care a adunat la un loc 30.000 de români pentru a-l vedea pe Aurel Vlaicu zburând cu avionul proiectat de el deasupra mulțimii.




În anul 1977 a fost inaugurat ansamblul monumental Gloria, alcătuit din poarta istoriei și 3 statui din bronz care înfățișează 3 fete în port tradițional care țîn deasupra capului cununi de laur, simbolizând Țara Românească, Moldova și Transilvania.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Idee de destinație de vacanță: Skiathos, una dintre cele mai frumoase insule din Marea Egee

Ȋn proximitatea coastei de est a Greciei se află insula Skiathos, parte din arhipelagul Sporadelor, care oferă combinația ideală între peisa...