Pagini

luni, 8 noiembrie 2021

Ȋmprejurimile Sibiului – Partea II: Abaţia cisterciană Cârţa, Cisnădioara, Răşinari, Valea Zânelor

 1. Abaţia cisterciană Cârţa

Pe drumul care leagă Sibiul de Brașov se află localitatea Cârța, unde veți descoperi Abația Cisterciană Cârța, unica mănăstire cisterciană din România. Mănăstirea Cârţa a fost construită de călugării cistercieni din Burgundia și cuprinde prima biserică în care se poate observa îmbinarea stilului romanic cu goticul timpuriu. 



În anii 1205-1206 a sosit în această parte a Transilvaniei un grup de călugări cistercieni veniţi de la mănăstirea Igriş (jud. Timiş), aceasta din urmă fiind prima mănăstire cisterciană de pe teritoriul României, fondată în anul 1179. Aceştia au ridicat o construcţie simplă din lemn, însă, câţiva ani mai târziu, maiştrii pietrari din Franţa care au ridicat în locul acesteia o adevărată construcţie gotică. De fapt, noua biserică a avut un adevărat rol iniţiator şi de inspiraţie în arhitectura viitoarelor biserici fortificate din Transilvania. În anul 1474, regele Matei Corvin a desfiinţat abaţia, deoarece localnicii din împrejurimi se plângeau mereu că aceasta ar fi cauza atacurilor necontenite ale inamicilor. În ciuda distrugerilor monumentul şi-a păstrat arhitectura impunătoare: capiteluri, chei de boltă, ferestre, console şi chiar portalul de vest din secolul XV.





2. Cisnădioara

Din Sibiu se ajunge în doar câteva minute la Cisnădioara, o localitate atestată documentar încă din secolul al XIII-lea. Parcați mașina în Piața Gozelinus și plimbaţi-vă pe străduțele adiacente centrului Cisnădioarei, pentru a admira architectura săsească tipică: porţile mari de intrare, obloane la geamuri și grinzi de lemn pe pereții exteriori. 




Imediat ce intrați în Cisnădioara veți observa pe culmea stâncoasă a dealului Sf. Mihail o biserică fortificată, monument reprezentativ al stilului romanic din Transilvania. Construită în secolul XIII, biserica s-a păstrat până în zilele noastre fără prea multe modificări, deoarece localnicii au folosit biserica din sat. Platoul pe care este construită bazilica a fost înconjurat de un zid de incintă din piatră. De aici, se deschide o panoramă frumoasă asupra întregii zone. În interior, biserica adăposteşte monumentele funerare ale ofiţerilor şi soldaţilor germani şi austro-ungari căzuţi în luptele desfăşurate la Sibiu în Primul Război Mondial. 




3. Răşinari

Comuna în care s-a născut marele filozof român Emil Cioran este considerată una dintre cele mai frumoase din Romania. În ciuda trecerii timpului, localnicii au păstrat neschimbate casele, tradițiile și obiceiurile. 


Ca să ajungi la Rășinari, cea mai mare comună din Mărginimea Sibiului, trebuie parcurşi cei 12 kilometri care o despart de Sibiu. Pe acest drum circula, până de curând, un tramvai care străbătea pădurea Dumbrava. De altfel, Răşinari a fost singura localitate rurală din România unde ajungea tramvaiul. Linia, construită după cel de-al Doilea Război Mondial, a fost inaugurată în 1948, iar, ulterior, închisă, după ce s-a trecut la modernizarea șoselei. 




Rășinariul este locul de naștere al cărturarului Sava Popovici Barcianu (1814 – 1879), al medicului și exploratorului Ilarie Mitrea (1842 – 1904), unul din fondatorii Muzeului Antipa, din București, al naturalistului Daniel Popovici Barcianu (1847 – 1900), al profesorului Traian Bratu (1874-1940), al poetului Octavian Goga (1881 – 1938), al scriitorului Corneliu Lubinschi Dragoman (1914 – 1999) și al filozofului Emil Cioran (1911 – 1996). 



Casa în care s-a născut Emil Cioran nu se poate vizita, însă pe peretele casei se află o placă memorială, iar un bust din ipsos amintește localnicilor despre fostul lor consătean. 


4. Valea Zânelor

Castelul de Lut Valea Zânelor (https://valeazanelor.ro/) a fost construit în anul 2014, având la bază un concept unic de casă naturală de poveste și chiar seamănă cu un adevărat castel din povești. Are o arhitectură ce combină povestea clasică Albă că Zăpada și crestele munților. 


Castelul de lut Valea Zânelor este situat într-un sat pitoresc din județul Sibiu, mai precis în Porumbacu de Sus. Castelul, grădina, râul și mai ales atmosfera sunt punctele principale pentru care toți vizitatorii aleg acest loc. Relaxarea și deconectarea de agitație atrag oameni din toate colțurile României și chiar după granițele acesteia. Castelul din Valea Zânelor are un acoperiș din șindrilă de lemn, tencuiala este pe bază de var hidraulic, iar în interior vei găși două nivele, parter și mansardă, 10 camere, fiecare cu un design rustic, dar și un magazin cu suveniruri și dulciuri.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu