Pagini

vineri, 26 iunie 2020

Destinație de city-break (turism intern): Târgu Mureș

Târgu Mureș este un oraș cu o istorie bine împământenită, săpăturile arheologice confirmând faptul că teritoriul din zilele noastre al orașului a fost locuit încă din epoca preistorică. Dezvoltarea orașului a luat avânt începând cu anul 1616, când primarul orașului a primit de la Gabriel Bethlen, principele Ardealului, rangul de municipiu pentru oraș. Amprenta istorică se observă la tot pasul, făcând din Târgu Mureș destinația potrivită de vacanţă pentru iubitorii de artă și de arhitectură medievală și interbelică. Partea centrală a orașului are un aer încântător, de-a lungul Pieței Trandafirilor găsindu-se numeroase clădiri istorice care au reușit să își păstreze farmecul.




Două-trei zile petrecute în Târgu Mureș ar trebui să fie suficiente pentru a vizita principalele obiective turistice pe care vi le recomand în continuare.


Palatul Culturii


Această construcție impozantă (http://palatul-culturii.ro/) a fost ridicată în perioada 1911-1913 și impresionează prin acoperișul atipic, prin vitraliile și frescele colorate și, mai ales, prin vestita Sală a Oglinzilor, care adăpostește două oglinzi venețiene. La etajul trei al Palatului puteți vizita una dintre cele mai frumoase colectii de artă din Transilvania.







Cetatea medievală și Biserica Reformată în incinta sa


Construită în secolul al XVII-lea pe locul altei cetăți ce a aparținut voievodului Transilvaniei, Báthori István, și complet renovată în urmă cu câțiva ani, Cetatea Medievală este un simbol al orașului și un obiectiv turistic important. Aici se află și Biserica Reformată din Târgu Mureș, cea mai veche clădire din oraș, ridicată în secolul al XV-lea pe locul unei vechi biserici din lemn, arsă în urma unui incendiu.




Scara Rakoczi


Frumoasa scară cu 70 de trepte meticulos pictate, aflată între străzile Avram Iancu și Revoluției, chiar în coltul Cetății Medievale, a căpătat o notorietate tot mai mare în ultimii ani. Nu o ratați daca ajungeți în Târgu Mureș.


Catedrala ortodoxă “Înălțarea Domnului”


Catedrala ortodoxă „Înălțarea Domnului”, cel mai mare edificiu religios din Târgu Mureș, a fost înălțată în centrul oraşului, în Piaţa Trandafirilor, între anii 1925–1934, la iniţiativa protopopului Ştefan Rusu, în locul celebrei Fântâni cântătoare a lui Péter Bodor.



Recomandare culinară


În Târgu Mureș se mănâncă bine la majoritatea restaurantelor, însă, pentru un veritabil festin ardelenesc, vă recomand Restaurantul Laci's Csarda/Tempo Restaurant (https://www.tempo.ro/restaurant-laci-csarda).





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu