Casele de oaspeti de la Cincsor
Romania pune la dispozitie celor care iubesc calatoriile numeroase destinatii pitoresti. Pe drumul care porneste din Brasov spre Sibiu veti descoperi o astfel de zona, incarcata de istorie si locuita de oameni dornici sa reinvie magia trecutului, prin practicarea unui turism autentic.
Un astfel de om este Carmen Schuster, care a contribuit semnificativ la restaurarea patrimoniului sasesc din zona Transilvaniei, alegand sa se intoarca din Germania in satul copilariei sale si renovand vechea scoala, casa parohiala si o casa taraneasca din Cincsor - un mic sat din Transilvania, aflat in proximitatea orasului Fagaras.
Astfel, in vechea scoala din Cincsor, o clădire in stil Art Noveau din 1910, au fost amenajate camere de oaspeti, o biblioteca, bucataria si un restaurant cochet pentru turistii cazati. Casa parohiala si fostele grajduri, datand din secolul al XVI-lea, se afla in proximitatea vechii scoli si au fost de asemenea amenajate, gazduind alte camere pentru oaspeti, precum si fresce descoperite in urma restaurarii, care au fost conservate cu grija. Astfel au luat nastere Casele de oaspeti de la Cincsor (http://transilvania-cincsor.ro), unul dintre cele mai impresionate locuri de cazare din tara.
Casele de oaspeti de la Cincsor au fost decorate cu grija, folosindu-se obiecte si piese de mobilier reconditionate din Cincsor, si, pe alocuri, obiecte moderne, fara a se pierde aspectul autentic al caselor.
Turistii pot lua pranzul si cina in sala de mese din incinta vechii scoli, micul-dejun fiind inclus in pretul cazarii. Nu uitati insa sa anuntati ca doriti sa luati masa aici si pregatiti-va sa savurati produse locale, gatite impecabil si servite de un personal prietenos.
Nu ratati turul ghidat al bisericii din Cincsor (fortificata in secolul al XV-lea, aflata in imediata proximitate a Caselor de oaspeti), despre care gazdele va vor anunta negresit. Admirati tavanul casetat al bisericii si orga baroca datand de la inceputul secolului al XIX-lea si aflati informatii despre istoria sasilor din Transilvania si a bisericilor fortificate din zona, furnizate de dna. Schuster sau de sotul acesteia.
Odata ajunsi in Cincsor, explorati pe indelete si celelate obiective turistice prin imprejurimi: Cetatea Fagarasului, herghelia de la Sambata de Jos si Manastirea Brancoveanu de la Sambata de Sus.
Cetatea Fagarasului
In Fagaras se afla Cetatea Fagarasului, construita la sfarsitul secolului al XIV-lea, in scopul strategic de aparare a sud-estului Transilvaniei de atacurile otomanilor.
Toate nivelurile cetatii sunt deschise turistilor, care pot vizita cu aceasta ocazie si Muzeul Tarii Fagarasului „Valer Literat”, inclusiv Sala Tronului, redeschisa de curand (http://www.primaria-fagaras.ro/index.php/primaria/serviciu/15).
Mai multe despre Cetatea Fagarasului puteti afla accesand acest link: http://www.info-fagaras.ro/cetatea-fagarasului.php
Daca doriti sa luati masa in orasul Fagaras, recomand restaurantul Casa Terra (http://lacasaterra.blogspot.com/), unde sunt servite bucate traditionale reinterpretate. Personalul este extrem de amabil, restaurantul este cochet, iar felurile de mancare gustoase si aratoase.
Herghelia de la Sambata de Jos
La cateva minute de Cincsor se gaseste herghelia de la Sambata de Jos, care adaposteste in prezent peste 300 de cai din rasa Lipitan, o parte dintre acestia putand fi admirati de catre turisti, in schimbul unei taxe de intrare modice.
La Sambata de Jos se afla cea mai mare herghelie de lipitani din Romania si una dintre cele mai vechi herghelii din Europa, fiind infiintata in 1874, pe vremea contelui Johannes de Brukenthal. De altfel, in imediata vecinatate a hergheliei se afla Castelul Brukenthal, construit la jumatatea secolului al XVIII-lea la solicitarea contelui Brukenthal - fratele lui Samuel Brukenthal, fondatorul Muzeului National Brukenthal din Sibiu. Din pacate, Castelul Brukenthal de la Sambata de Jos se afla intr-o faza avansata de degradare si nu sunt indicii ca situatia s-ar putea imbunatati in viitorul apropiat.
Manastirea Brancoveanu de la Sambata de Sus
In proximitatea Caselor de oaspeti de la Cincsor se afla si Manastirea Brancoveanu de la Sambata de Sus, o manastire de calugari, construita pe locul vechii bisericii din lemn de la 1654. Astfel, la inceputul secolului al XVIII-lea, a fost construita o biserica de zid, sub grija domnitorului Constantin Brancoveanu. Biserica, in mare parte daramata in anul 1785, a fost restaurata la inceputul secolului XX, iar sfintirea sa s-a realizat in anul 1946, in timpul Regelului Mihai, al carui portret se afla in interiorul bisericii.
Informatii despre Manastirea Brancoveanu de la Sambata de Sus gasiti aici: http://www.manastireabrancoveanu.ro/
Sursa: wikipedia.org
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu