luni, 5 noiembrie 2018

Descoperiti Mexico City (Ciudad de Mexico): Partea I – Culori si contraste

Mexic nu este o destinatie relaxanta de vacanta. Inainte de a pleca, mi s-a povestit in mod repetat despre pericolul la care ma voi expune, motiv pentru care am simtit strangeri de inima de multe ori pe parcursul celor doua saptamani petrecute in Mexic. Nu am purtat bijuterii, am pastrat sume minime in portofel, iar, dupa lasarea serii, am folosit exclusiv serviciile Uber. Probabil ca respectarea acestor  minime masuri de precautie a facut ca vacanta mea sa curga lipsita de evenimente neplacute. Asadar, am simtit o tensiune neintalnita in alte destinatii. In ciuda acestui inconvenient, decizia de a vizita aceasta tara s-a dovedit a fi foarte inspirata. Am descoperit o lume spectaculoasa, colorata si contrastanta, iar aceste trasaturi sar cel mai bine in evidenta in capitala Ciudad de Mexico.





Vibranta si vesela, capitala Mexicului ar trebui sa se afle pe lista oricarei persoane dornice de a intra in contact cu cultura mexicana, de a afla informatii despre civilizatiile aztece si mayase si despre cum s-a format tara.




In Ciudad de Mexico, oras de peste 23 de milioane de locuitori, veti gasi numeroase muzee, cartiere pitoresti, restaurante traditonale si, mai ales, cei mai veseli localnici pe care i-am intalnit in calatoriile mele. Se danseaza pe strazi, se canta, iar rasetele se aud din toate partile. 



Inima Capitalei este Piata Constitutiei (“Zocalo”), care se intinde pe o suprafata impresionanta. Aici veti gasi vestigii istorice, Catedrala Metropolitana, precum si Palatul National, sediul Guvernului si al Presedintiei.






Pornind din Zocalo, explorati la picior zona centrala a orasului, impanzita de zgarie-nori si de cladiri moderne.Pregatiti-va pentru multe ore de mers, centrul este foarte mare si impanzit de atractii turistice, despre care va voi povesti pe indelete in articolele viitoare.



 





In contrast cu cladirile moderne care il inconjoara, Pallacio de Bellas Artes si-a pastrat un aer clasic. Construit din marmura de Carrara, acesta gazduieste evenimente muzicale si teatrale, spectacole de opera si de balet, fiind de multe ori numit ”Catedrala Artei”. 




Daca va murdariti incaltarile in plimbarile voastre (ceea ce este foarte probabil, poluarea atinge cote impresionante in Ciudad de Mexico), puteti oricand sa va opriti pentru a le curata, existand tonete in acest scop la tot pasul. 



Luxul din centrul Capitalei contrasteaza puternic cu zonele din periferie, unde populatia locuieste in conditii improprii, in case ingramadite, asezate unele pentru altele. 




Pietele stradale sunt de asemenea numeroase si impanzite de turisti. Veti intalni o mare varietate de fructe, legume si preparate pe care, probabil, nu le-ati intalnit in alte parti.




Mancarea stradala este iubita de locuitorii Capitalei si de turisti, deopotriva, insa conditiile de depozitare si de pregatire a alimentelor lasa mult de dorit. Am preferat asadar sa iau masa exclusiv in restaurante care pareau ingrijite si curate. Probabil am ratat niste experiente culinare de neuitat, insa am preferat sa nu imi asum riscuri. Bucataria mexicana este foarte gustoasa, condimentata si aromata. Carnurile de pui, de porc si de vita se afla la mare cinste, la fel si coriandrul – condimentul preferat al mexicanilor. Nu trebuie sa plecati din Mexic pana nu incercati felul traditional de mancare – tacos, lipii mici in care se pun bucati de carne tocata, ceapa, coriandru si numeroase sosuri - majoritatea teribil de picante. 






Curajosii pot incerca  chapulines - mici insecte rosii, comestibile, extrem de apreciate de catre localnici sau soriciul de porc prajit (Chicharrón ).




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Idee de destinație de vacanță: Skiathos, una dintre cele mai frumoase insule din Marea Egee

Ȋn proximitatea coastei de est a Greciei se află insula Skiathos, parte din arhipelagul Sporadelor, care oferă combinația ideală între peisa...