marți, 30 aprilie 2019

City break in Oslo (Norvegia)

Oslo este destinatia perfecta pentru cei carora le plac activitatile in aer liber, orasul fiind acoperit in proportie de 50% de paduri si de verdeata. Capitala Regatului Norgeviei este totodata o metropola cosmopolita, declarata unul dintre cele mai bune orase din lume, din prisma calitatii vietii locuitorilor sai.







In planificarea unui city break in Oslo, nu uitati ca acesta figureaza printre cele mai scumpe 10 orase din lume. Nu va lasati insa descurajati si bucurati-va de numeroasele atractii turistice pe care Oslo vi le ofera, unele dintre acestea nepresupunand vreun cost. Spre exemplu, plimbati-va pe strazile din Oslo si veti intalni  numeroase desene pictate pe peretii cladirilor, unele dintre acestea avand dimensiuni impresionante. 





De asemenea, orasul este impanzit de numeroase statui realiste, fiecare dintre ele spunand o poveste.








Gasiti in continuare o scurta descriere a celor mai frumoase locuri pe care le-am vizitat pe parcursul celor patru zile petrecute in frumoasa capitala a Norvegiei:






Strazile Damstredet si Tethusbakken


Plimbati-va pe Damstredet si Tethusbakken, doua dintre cele mai frumoase stradute din Oslo, care si-au pastrat un farmec  rural, fiind marginite de case colorate din lemn, datand din prima parte a secolului al XIX-lea, locuite si in prezent. Cele doua stradute se afla in proximitatea Gamle Aker Kirke, cea mai veche biserica din oras, construita in anul 1100.






Centrul Nobel pentru Pace (Nobels Fredssenter)


Premiul Nobel pentru Pace este singurul dintre cele cinci premii instituite de Alfred Novel care este decernat in Norvegia. Castigatorul este anuntat la inceputul lunii octombrie, iar ceremonia decernarii are loc, in fiecare an, in data de 10 decembrie, in Holul Primariei din Olso. Vizitarea Centrului Nobel pentru Pace, inaugurat in 2005, va permite sa aflati multe informatii despre istoria premiilor Nobel pentru Pace si despre castigatorii acestor premii.





Fortareata Akerhus


Construita in anul 1299, fortareata a fost refacuta in prima jumatate a secolului al XVII-lea, revenind resedinta regala. De pe meterezele sale se deschid privelisti largi spre Oslofjorden si spre portul din Oslo. Complexul fortaretei cuprinde un castel, Muzeul Fortelor Armate Norvegiene, Mausoleul Regal, unde au fost inmormantati membrii familiei regale a Norvegiei, curti interioare, parcuri si mai multe piete.





Insulele din Oslofjorden


Puteti ajunge la cele 40 de insule din Oslofjorden cu feriboturile care pleaca de pe cheiul Vippetangen, din port. Admirati cabanele colorate din lemn de pe malul apei si peisajul salbatic marin, tipic nordic, pe parcursul unei excursii de cateva ore, pentru a scapa de agitatia orasului.









Opera din Oslo


Cladirea din marmura, granit alb si sticla a Operei a devenit incepand de la inaugurarea sa din anul 2008 centrul muzical al Norvegiei si unui dintre cele mai iubite locuri de promenda din Oslo. Acoperisul in panta, care coboara pana la apa, este ideal pentru o plimbare in aer liber. Opera din Oslo se afla in apropierea portului, in zona Bjørvika, si are o suprafata de peste 38.500 mp. In interiorul cladirii se afla peste 1000 de incaperi, iar sala principala are o capacitate de 1369 de locuri. 







Palatul Regal (Det Kongelige Slott)


Palatul Regal (Det Kongelige Slott) este resedinta oficiala a familiei regale norvegiene din anul 1905 si se afla in inima orasului. Palatul poate fi vizitat in timpul verii, in cadrul unor turnuri ghidate cu durata de o ora. Tot timpul anului puteti asista la schimbarea garzilor, care are loc zilnic, la ora 13.30, in fata Palatului.




Vigelandsparken


In anul 1921, Primaria din Oslo a semnat un acord cu sculptorul Gustav Vigeland, ale carui 212 sculpturi din bronz si granit sunt expuse astazi in mijlocul parcului Frognerparken, alcatuind un muzeul de sculptura in aer liber unic in lume. Statuile infatiseaza barbati, femei si copii surprinsi in diverse ipostaze din viata. In centrul parcului este expusa o impresionanta coloana pe 14 metri, realizata intre anii 1928-1942, alcatuita din 121 de figuri umane care simbolizeaza ciclul vietii de la nastere pana la moarte.












Aker Brygge 


Fostul santier naval al orasului a fost transformat intr-un urias complex comercial si rezidential modern, concentrand cele mai bune restaurante, cafenele si magazine din oras.











Primaria (Rathuset)


In holul Primariei din Oslo are loc, pe data de 10 decembrie, ceremonia de decernare a Premiului Nobel pentru Pace. Cladirea adaposteste numeroase picturi murale, opere de arta si statui inspirate din mitologia nordica.



Pentru a lua masa, mergeti la restaurantul Fiskeriet Youngstorget (https://www.fiskeriet.net/). Veti fi serviti cu preparatele de calitate, pe  baza de peste si fructe de mare.




Pentru desert, incercati vafele de la  Haralds Vaffel ( https://www.haraldsvaffel.no/), sunt delicioase si satioase.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Idee de destinație de vacanță: Skiathos, una dintre cele mai frumoase insule din Marea Egee

Ȋn proximitatea coastei de est a Greciei se află insula Skiathos, parte din arhipelagul Sporadelor, care oferă combinația ideală între peisa...